Dialyysiin tutustuminen ja tulehduksen aktivoituminen=pahenemisvaihe

 
Kävin tutustumassa dialyysiin, mua jännitti alanko parkumaan paniikissa siellä, kun muille tehdään hoitoa. Nieleskelin itkua munuaishoitajan huoneessa (hoitaja kertoi, että jos tekee pahaa voidaan hetkeksi mennä välillä pois). Dialyysiosastolla tuli heti rauhallinen olo ja pelko oli poissa.

Dialyysejä on kahta muotoa hemodialyysi ja peritoneaalidialyysi, sain tutustua molempiin.
Kerron teille oman näkemykseni hoidoista ja sen miten olen ymmärtänyt hoidot, en siis mene takuuseen, että olen ymmärtänyt oikein.Hemodialyysi


Hemodialyysi  


Käteen on hyvissä ajoin (n.6kk) ennen dialyysin aloitusta pienellä leikkauksella tehty Fisteli, joka yhdistää verisuonet (valtimo ja laskimo)suuremmaksi suoneksi, jolloin saadan veriyhteys.
Hoitoa voidaan tehdä sairaalassa tai kotona. Kotona tarvittavista sähkö ja vesi muutostöistä ei tarvitse itse huolehtia.
Verisuoniin pistetään kaksi neulaa, toisen kautta veri kierrätetään dialysaattorin läpi, jolloin vereen jääneet kuona-aineet puhdistetaan ja veri palautuu toisen neulan kautta kehoon. Hoitoa tehdään 3x4h viikossa.


Veri kiertää ulkoisesti dialysaattorin läpi.Peritoneaalidialyysi

Leikkauksella asennetaan vatsaonteloon kuvan mukainen letku. Haavan annetaan parantua kuukausi ennen käyttöä. Kuvan kiemurasta osasta siniseen osaan asti jää vatsan sisälle, ja pysyy siellä jopa 10 vuotta. 
 Ulospäin jäävä osa tulee pitää puhtaana infektioriskin takia päivittäin. 
Hoito tapahtuu joko itse käsintehtynä tai koneellisesti. Hoidossa vatsaonteloon laitetaan muutama litra "sokeriliuosta", joka imee kuona-aineet itseensä ja sen jälkeen neste valutetaan pois, muistaakseni pieni määrä jätettiin kuitenkin onteloon. Tätä hoitoa tehdään joko 4x päivässä kesto 30min tai sitten joka yö, kytkettynä koneeseen 8h ajan. 


Ilmeisesti tämä vatsakalvomalli on keholle hellävaraisempi, kun kuona-aineiden poistuminen on tasaisempaa.
Kotiin luettavaa! Mm. Sairaus ja parisuhde, Sinun elämäsi sinun päätöksesi. Tietoa, tukea ja turvaa.
Tutustuminen oli tarpeen, en pelkää enään dialyysia. Kiitos Vaasan keskussairaalan munuaislääkärille, hoitajalle ja kahdelle nuorelle miehelle dialyysiin. 

***************

Täytyy kyllä suositella tähän väliin ystäväni Ernon blogia, blogi kertoo nuoresta miehestä joka menetti munuaisensa muutamassa päivässä 2171-munuaistenkuolema.blogspot.fi
Blogissa kerrotaan myös hyvin dialyysista, vatsakalvodialyysista löytyy myös kuva sieltä!! Käy kurkkaas myös Facebookista !


                        ***************


Tulehdus on aktivoitunut,  asiaan mistä en olisi halunnut kirjoittaa.


 Uusi lääke aloitettiin tänään Sandimmun 2x50mg, lääke lamaannuttaa kehon hyökkäystä itseään vastaan ja suojaa sitä ulkoisilta tekijöiltä, jotka tulehdusta aktivoi. Lääke oli tarkoitus aloittaa joka tapauksessa ihan just, mutta suunnitelmiin ei kuulunut pahenemisvaihe tähän väliin.
Kortisoni oli tarkoitus laskea pois , mutta nyt se nostetaan huomenna 16mg vrk. Siis lisää lihotuspillereitä, ei mulla muuta sanottavaa siitä.Yli 10 mg annoksilla mun keho stoppaa kaiken ja mäen jaksa elää vaikka elänkin.

Joku mietti et mä oon voinu kevään takia hyvin, varmasti myös sen, MUTTA suurin syy oli kyllä lääkkeet joita oli laskettu niin alas, että oli helppo olla.


Olispa kiva syödä lääkkeitä ilman sivuvaikutuksia. Lääkäri sanoi, että mä oon tosi herkkä sivuvaikutuksille kortisonin kanssa, niin tässä ei onneksi ole sitä elefanttiSIVUOIRETTA.. MUTTA lääke joka lisää syöpäriskiä, se kerrotaan ensimmäisenä lääkkeestä. Etenkin ihosyöpää. (Samaa lääkettä käytetään hyljinnänestoon siirron jälkeen.)
Auringon ottaminen on kiellettyä! Tossa on muuten pitkä lista muitakin haittavaikutuksia vapinaa, tärinää, maksa-arvojen muutoksia, puheentuottamisen ongelmaa yms.

Mä kerkesin voida jo hyvin, lenkkeillen, uiden ja jumpaten.
Tottapuhuen, en ollut henkisesti valmistautunut näin pian sairauden pahenemiseen. Itkulla ei ollut rajaa eilen ja tänään sitä itkettiin päiväkodin tädin kanssa.


Eilen vedettiin 2 viisaudenhammasta, kuva vähän ennen.Lenkki toissapäivältä kun mietin, että jokin jarruttaa ja hengästyttää.


Voinnissa huomaan yleiskunnon laskun, hengästymisen, päänsäryn ja verenpaineen nousun. Veriarvojen perusteella todettiin aktivoituminen.Taistellen matkaan!


Moni ihminen elää mun kanssa tätä tuskaa. Kiitos, on helpottavaa jakaa sitä. 

 FSGS sairauden kanssa painivia on todella vähän. Mun tärkein tuki on tietysti saman sairauden kanssa painiva ikäiseni upea nainen, hänelle on kuusi vuotta sitten tehty munuaisen siirto. Hän odottaa nyt vauvaa ja voi hyvinHeikkoina hetkinä tiedän, että hän on selvinnyt läpi taistellen tähän päivään ja on kohta myös kolmen lapsen äiti, se saa minut jaksamaan. Olen niin onnellinen hänen tilastaan, joka antaa itselle voimaa tehdä tämä pitkä tie kuljettavaksi.

-Tuula  

p,s jostain syystä tekstikoot pomppii. Johtuikohan siitä kun, kirjoitin osan puhelimella ja osan läppärillä. Koittakaa kestää PUSS!

 

 


Kommentit

 1. Yritin aiemmin kommentoida mutta jotain meni vikaan.. Täällä siis entinen kynsiasiakkaasi, en tiedä muistatko mutta olen se Anniina jolla oli usein kiire bussiin :D Todella ikävä kuulla että sinulle aiheutui näin vakavat seuraukset kemikaaleista.. Juuri tänään luin tyrmistyneenä ilttiksestä kuinka "fitnesstähdellä" oli pieni vauva mukana ripsihuollossa, imettikin samalla kun ripsiä tehtiin. Tosi hienoa että jaksat ja haluat jakaa täällä tietoa näin tärkeästä asiasta, jospa ihmiset hieman järkiintyisivät ja pitäisivät edes raskaus/imetysaikana taukoa ripsistä ja kynsistä!

  Olen monet monet kerrat kärrytellyt pikkupoitsuni kanssa teidän talon ohi ja muistellut kuinka mukavaa oli aina käydä nailstylessa :) Se oli kyllä arjen luksusta. Toivon sulle kohenevaa vointia ja mukavaa kevättä! Toivottavasti törmäillään, asun nykyään ihan teidän lähistöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Anniina, muistan todella. Meillä oli hauskoja ja mukavia hetkiä joka kuukausi! Muistelen myös aika-ajoin niitä hetkiä ja ikävä teitä asiakkaita. Vitsit, kun olis ollut vain myrkytöntä se homma.

   Susta on tullut pienen pojan äiti tässä välissä, mulla tulee ihan tippa linssiin täällä. Ihanaa <3 Huippua jos asutte lähellä! Tehdään hei lenkki yhdessä joskus ja vaihdetaan kuulumisia. <3

   Poista
 2. Juu tuollainen just vuoden täyttänyt kaveri täällä pitää äidin liikkeessä <3 Mielelläni lähtisin kävelylle joku päivä, täytyypäs ottaa sun numero selville ja laittaa viestiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienten kanssa sitä elää elämän parasta aikaa<3 Laita mulle postia:) mä laitoin jo sulle, mut ei tainnut tulla perille:O tuulapapula@gmail.com

   Poista
 3. Laitoin meiliä, toivottavasti tuli perille :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit